Da li ste znali da je Tuzla imala vaterpoliste ? Ovo je priča o njima !

Mnogi ne znaju da je Tuzla imala vaterpolo klub. Zahvaljujući Samilu Nedžiboviću , možemo da se prisjetimo tih vremena

VK Sloboda je formiran 1946. godine. Nastanak su inicirali tuzlanski studenti koji su se školovali u gradovima bivše Jugoslavije. Prije svega lendarni Ismet Prcić, koji se školovao u Sloveniji, Jakica Kamenjašević koji je iz Praga donio vaterpolo (a i košarkašku) loptu, te Bogdan Maksimović, zatim Milan Jajčanin i njegov brat.

U početku su crveno-crni trenirali na bazenu u Solini a kasnije na Slanoj Banji. Zbog neuslovnosti za odigravanje utakmica svoje su mečeve igrali na bazenu u Lukavcu.

VK Sloboda se takmičila u Republičkoj ligi BiH koju su sačinjavale ekipe Velež Mostar, Bosna Sarajevo, Leotar Trebinje, Celuloza Banja Luka, Radnički Prijedor i Partizan Lukavac.

VK Sloboda je egzistirala do 1964. god. jer je tada liga brojala samo 3 kluba, a Celuloza iz Banja Luke je prešla u viši rang takmičenja tako da liga od 2 kluba nije bila izvodljiva. Tako je Tuzla ostala bez vaterpolo kluba koji se ugasio nakon 18 godina postojanja.

Na prvoj slici su vaterpolisti VK Sloboda na bazenu u Banja Luci 1964. godine, s lijeva na desno su Hajrudin Hajdarević, Vlado Popov, Zoran Paki, Ahmet Žunić, Zoran Cvetkov, Mujo Vantić, Andrej Nedoh i Stanko Mađar.

Leave a Reply