Gračanički privrednici pomažu djecu oboljelu od dijabetesa

Upoznati sa situacijom u kojoj se nalaze djeca oboljela od dijabetesa  i bol koju prolaze prilikom svakodnevnog mjerenja šećera u krvi, gračanički privrednici , na inicijativu dr. Davuda Zahirovića , pokrenuli su akciju nabavke senzora za bezbolno mjerenje šećera u krvi .

Akciju su već prvih  dana pokretanja  podržali pored  Zahirovića i privrednici Vahid Brkić ( Trgovir doo  )  Hasan  Puškar , Rabija Fišić ( Tehna doo )  , Omer Aljić ( Zeka comerc  doo ) Ramiz Grapkić ( Jadrina doo  ) a očekuje se da će naredne sedmice učešće  uzeti i mnogi drugi privrednici .

Da bi izmjerili nivo šećera u krvi, oboljeli od dijabetesa svakodnevno trpe od deset do petnaest uboda dnevno, nerijetko i više. Broj uboda uključujući i apliciranje inzulina često premašuje 5000 uboda godišnje što izaziva bol i teže prihvatanje ove bolesti koja utiče ne samo na dijete nego i na čitavu porodicu i njegovu okolinu. “Rješenje, bar u dijelu koji se odnosi na smanjenje bola prilikom mjerenja nivoa šećera u krvi, te rizika hipoglikemije i hiperglikemije, je nabavka libre senzora za kontinuirano mjerenje nivoa šećera u krvi. Sa libre senzorom oboljela osoba ima samo jedan ubod u 14 dana i nivo šećera mjeri u kontinuitetu, bezbolno, prati rast i pad nivoa šećera, može na vrijeme da reaguje i koriguje a samim tim i bolje drži bolest pod kontrolom.

Današanji dan se između ostalog obilježava i kao SVJETSKI  DAN DIJABETESA