Sogan dolma- prste da poližeš !

Sogan dolma – luk punjen mjljevenim mesom je neobično bosansko tradicionalno jelo koje mami mirisom i okusom.

PRIPREMA:

Oguliti crveni luk  pa kratko ga prokuhati i ohladiti u vodi.

Mljeveno meso staviti u posudu pa dodati rižu, so, Tajna začin, biber, mljevenu papriku i ulje, sve dobro izmiješati da se dobije homogena masa.

Od ohađenog luka odvajati slojeve pazeći da se ne raspadnu. Pripremljenu masu polako stavljati u dobijene krugove od luka i redati u tepsiju.

Pripremljene i napunjene lukovice, dolme preliti sa vodom da prekrije sve pa pojačati vatru, kada je voda nestala ponovo podliti lukovice da budu prekrivene, sačekati da tečnost provri pa izmaknuti nalaganiju temperaturu da se lukvice krčkaju.

Kada je riža gotova u lukovicama pripremti zapršku od brašna i crvene paprike koju podliti sa vodom, sjediniti i preliti preko lukovica, psutiti da se sastojci sjedine i poslužiti sa sjeckanim listom peršuna.