Torta Južni vjetar: Svečana poslastica broj 1!

Šuškava, neodoljiva poslastica savršenog ukusa

Sastojci za kore (peku se dvije od ove mjere):

10 bjelanaca
10 kašika šećera
4 kašike brašna
200 g mljevenih oraha

Sastojci za fil:

600 ml mlijeka
10 žumanaca
100 g gustina
10 kašika šećera
150 g mljevenih oraha
250 g maslaca ili margarina

Priprema: Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni. Ulupati 5 belanaca sa 5 kašika šećera u čvrst “snijeg”, pa dodati 2 kašike brašna i 100 g mljevenih oraha. U pleh 25 x 35 cm staviti papir za pečenje pa istresti masu za koru i staviti da se peče. Smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći 20 minuta, do 25, zavisno od rerne. Dok se korica peče pripremiti drugu, na isti način kao prvu, pa je isto tako ispeći.

Pomješati žumanca, gustin i šećer, pa dodati malo hladnog mlijeka od onih 600 ml, a ostatak mlijeka staviti da provri. Kada mlijeko provri zakuvati žumanca pa mešati na srednjoj vatri dok se ne gusne. Skloniti sa vatre, prekriti folijom ili kesom direktno na fil, pa ostaviti da se ohladi.

Kada se fil ohladio pjenasto umutiti maslac ili margarin pa ga dodati ohladđenom kremu. Zatim dodati mljevene orahe i sve sjediniti.

Korice presjeći po dužini, da se dobiju 4 uske i duge korice. Nafilovati korice filom od žumanaca. Fila ima dovoljno i za korice i oko torte.

Dekorisati po želji i ohladiti, pa poslužiti, prenosi Stil