Udruženja koja rade sa djecom iz cijele BIH traže opoziv Ahmetovića

Facebook grupa GRAD TUZLA  je pokrenula inicijativu za opoziv Sadika Ahmetovića sa mjesta direktora Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli .

Kako nam je rekao Omer Isović, predstavnik grupe, naišli su na široku i jaku podršku , i što se tiče građana ali i udruženja .

Najnovija podrška stiže od udruženja koja rade sa djecom iz cijele BIH  i njihovo pismo prenosimo u cjelosti :

OTVORENO PISMO PROTESTA NEVLADINIH ORGANIZACIJA NA IMENOVANJE DIREKTORA JU „DOM ZA DJECU BEZ RODITELJSKOG STARANJA“ TUZLA Djeca bez roditeljskog staranja su djeca svih nas!

Zaštitimo njihovo dostojanstvo i sigurno odrastanje! Osjećamo profesionalnu i moralnu odgovornost da reagiramo povodom aktuelne situacije po pitanju imenovanja Sadika Ahmetovića za novog direktora JU „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“ Tuzla. Deset godina nakon slučaja seksualnog zlostavljanja devetogodišnje djevojčice od strane dva starija štićenika-maloljetnika u Javnoj ustanovi „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“ Tuzla i osuđujuće presude za četiri uposlenice ove Ustanove, koje su svjesno propustile da postupaju po važnim propisima i vrše nadzor nad štićenicima, te djetetu pruže adekvatnu pomoć i zaštitu, ovu Ustanovu ponovo potresa skandal izazvan neodgovornim odnosom Upravnog odbora ove Ustanove i Vlade Tuzlanskog kantona. Imenovanjem Sadika Ahmetovića za novog direktora ove Ustanove, unutar koje djeluje I Prihvatilište za djecu koja su žrtve nasilja I eksploatacije, bosanskohercegovačka javost, uključujući i nevladin sektor, je uznemirena, s obzirom na to da je Ahmetović, prije desetak godina, u vrijeme kada je obnašao funkciju ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine bio upleten u aferu seksualne zloupotrebe maloljetnice u Srebrenici. Smatramo da na mjestu direktora ove i sličnih ustanova, koje brinu o najranjivijoj kategoriji djece, moraju biti osobe koje svojim znanjem i iskustvom u radu sa djecom, i, nadasve, moralnim karakteristikama, bez ijedne mrlje na profesionalnom ili privatnom planu, zaslužuju ovu veoma društveno odgovornu funkciju. Stoga zahtijevamo od Vlade Tuzlanskog kantona da odmah povuče odluku o imenovanju novog direktora JU „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“ u Tuzli, te da na ovu poziciju imenuje kompetentnu, a ne politički podobnu osobu, koja u široj javnosti, a posebno kod djece, uživa ugled i uliva povjerenje, a što trenutno nije slučaj.

U POTPISU: Mreža „Snažniji glas za djecu“ UG „Naša djeca“ Sarajevo UG „Zemlja djece u BiH“ COI „Step by Step“ Sarajevo „In fondacija“ Banja Luka UG „Zdravo da ste“ Banja Luka UG „Naša djeca“ Zenica UG „Nova generacija“ Banja Luka Udruženje roditelja i prijatelja osoba sa posebnim potrebama “Sunce” Mostar UG „ToPeeR“ Doboj Organizacija za djecu i mlade “Osmijeh za Osmijeh”, Tuzla UG „Budućnost“ Modriča UG „Srce na dlanu“ Banja Luka Omladinski pokret Revolt Tuzla Udruženje žena „Žena Plana“ Makljenovac, Doboj Fondacija “Lara” Bijeljina Save the Children za sjeverozapadni Balkan Hope and Homes for Children u Bosni i Hercegovini Udruženje Mreža za izgradnju mira

Pismo potpisuje  direktorica Udruzenja Zemlja djece u BiH Mirsada Bajramovic