Virtuelni iftar: Nova forma ramazanskog običaja

Mjesec posta predstavlja jedan od najvažnijih mjeseci u islamskom svijetu. Ali epidemija korona-virusa dovešće do promjena dosadašnjih i uspostave nove forme tradicionalnih običaja.

Ministar za vjerska pitanja Saudijske Arabije Abdul Latif al-Sheikh, početkom sedmice javno je objavio: Svi muslimani u Saudijskoj Arabiji tokom ramazana, koji počinje 24. aprila, smiju klanjati i moliti se samo kod kuće. Tokom ovog svetog islamskog mjeseca zabranjeno im je svako okupljanje, kao i zajedničke molitve u džamijama širom zemlje, prenosi DW.

Time al-Sheikh samo provodi stroge mjere za suzbijanje korona-virusa koje je ova zemlja, koja se tradicionalno smatra “slugom” ili “čuvarom svetih islamskih mjesta”, uvela prije nekoliko sedmica. Od 19. marta su na neodređeno vrijeme zabranjene sve kolektivne molitve u tamošnjim džamijama, a još početkom marta Saudijska Arabija je prestala izdavati vize za umru, takozvano “malo hodočašće” koje je inače moguće obaviti tokom cijele godine.

Kraljevina je zabranila i svaki odlazak na mjesta hodočašća u Meku i Medinu i potpuno zatvorila džamije i druga mjesta u ovim gradovima. Muslimani koji su željeli sudjelovati na ovogodišnjem hadžu, pozvani su da svoje planove stave na čekanje. Faktički, i odlazak na hadž je otkazan.

Egipat: Imam otkazao molitve petkom

Egipat je početkom aprila također donio jasne odluke: Sva javna vjerska okupljanja tokom ramazana su zabranjena.

Ahmed Al-Tayeb, imam Univerziteta Al Azhar, koji je u muslimanskom svijetu vrlo poštovan, još u martu je otkazao džume i druge zajedničke molitve u univerzitetskoj džamiji u Kairu. Tim povodom je izdao i fetvu.