Damir Muratović, kandidat SD BiH: Mjesnim zajednicama se moraju vratiti nadležnosti i ovlasti

Damir Muratović kandidat je Socijaldemokrata BiH za Gradsko vijeće Tuzla. U razgovoru za Tuzlansku informativnu agenciju Tuzlapress odgovarao je konkretno na postavljena pitanja.

Motiv za politički angažman?

MURATOVIĆ: Isključivi motiv jeste nastojanje da se svi zajedno izdignemo iznad dugogodišnjih populističkih obećanja, da krenemo sa konkretnom podrškom i potezima prema našim građanima. Previše smo letargični očekujući da neko drugi rješava naše zajedničke probleme. Nemoguće je i nabrojati sve probleme komunalne infrastrukture koji muče i otežavaju život građana Tuzle. Kontinuirano obilazeći sve mjesne zajednice na području grada možemo reći sa sigurnošću da je postojeći odnos gradskih vlasti prema većini mjesnih zajednica neadekvatan, neodrživ i nadasve nehuman. Mjesnim zajednicama se moraju vratiti nadležnosti i ovlasti. One moraju biti odlučujuće u određivanju prioriteta za unapređenje uslova života. Kvalitet života građana je postala floskula postojeće vlasti. Kvalitet života se ne poboljšava samo predizbornim asfaltiranjem ulica u dužini od 400-500 metara, ne postiže se samo djelimičnom toplifikacijom naselja, za kvalitet života građana je neophodno poboljšati uslove za sve građane, a ne stvarati građane i mjesne zajednice prvog i drugog reda. Tuzla je i Šićki Brod i Kula, i Simin Han i Stari Grad, i Solina i Slatina, i Kreka i Brčanska Malta, i Mramor i Centar. U svim mjesnim zajednicama žive građani i imaju iste potrebe i iste zahtjeve.

Šta nudite građanima, zašto smatrate da ste drugačiji ili bolji od drugih?

MURATOVIĆ: Uvažavajući sve političke subjekte u gradu, smatramo da imamo najkvalitetniju listu kandidata za gradsko vijeće. To su ljudi koji su svojim radom i djelovanjem dokazani stručnjaci iz svojih oblasti. Na listi su i mlade, energične i poduzetne osobe, sa jasnom vizijom političkog djelovanja. Neposredni kontakt sa građanima je ono na čemu Socijaldemokrate BiH posebno insistiraju. Naši vijećnici i naš gradonačelnik će imati tačno predviđeno vrijeme za razgovor i razumijevanje problema građana svih mjesnih zajednica na području grada. Gradsko vijeće ima funkciju da bude na raspolaganju građanima i njihova podrška, te ne smije biti svrha samom sebi i formalnom održavanju sjednica.

Vaši ciljevi kao mogućeg gradskog vijećnika?

MURATOVIĆ: S obzirom da sam kao dugogodišnji rukovodilac jako zahtjevne i specifične odgojno-obrazovne ustanove, zajedno sa svojim kolegama realizirao veći broj infrastrukturnih radova, kao i brojne domaće i međunarodne projekte sa ciljem unapređenja života djece i mladih, poseban akcenat ukoliko budem vijećnik želim staviti na kvalitetnu socijalnu zaštitu djece i porodica, sa jasnim planom i programom djelovanja. Također, institirat ću na programu za ostvarivanje svih prava i ravnopravnog statusa djece i osoba sa poteškoćama u razvoju i invaliditetom iz djelokruga ovlasti Grada Tuzle. Kako sam od samog početka aktivno uključen u realizaciju projekta osnivanja „Centra za autizam“ u Tuzli, u Bukinju, beskompromisno ću se boriti za njegovo otvaranje i dobijanje statusa ustanove, koja će biti prva ustanova ovakvog tipa u Bosni i Hercegovini. Projekat koji ćemo zagovarati kao Socijaldemokrate BiH jeste izgradnja igrališta za djecu i mlade, modernih sporstkih poligona u svim mjesnim zajednicama na području grada. Naša djeca to zaslužuju, jer za nepovjerovati je da i danas djeca u pojedinim mjesnim zajednicama koriste kamenice umjesto stativa za golove kada igraju fudbala na neadekvatnim i neuređenim površinama. Srateški cilj će biti i širenje mreže predškolskih ustanova, kako zbog popunjenosti kapaciteta postojećih, tako i zbog činjenice da prigradska naselja, prvenstveno Šićki Brod i Simin Han trebaju imati predškolske ustanove u interesu djece i roditelja.

Poruka građanima

MURATOVIĆ: Poruka građanima je da je 15.novembra olovka u njihovim rukama najjače oružje za promjene i napredak. Naš grad je nadaleko poznat po slobodarskom duhu, po uvažavanju različitosti i niko ne smije da živi u strahu zbog izražavanja vlastitog mišljenja. Vlast se ne zadržava konstantnim plašenjem građana pred izbore „da smo napadnuti od imaginarnog neprijatelja“. Izađite na izbore, slobodno i hrabro, neka pobijedi glas naroda, zbog naše djece, zbog svih nas koji želimo da živimo dostojan i pravedan život, bez straha i predrasuda. Odlika svih građana Tuzle je oduvijek bila i biće zajedništvo i odlučnost!