Jasmin Imamović uklanja Aida Berbića!?

Postoje tri velike strasti, alkohol, kocka i vlast. Od prve dvije se nekako može izliječiti, od treće nikako. Vlast je i najteži porok. Zbog nje se ubija, zbog nje se gine, zbog nje se gubi ljudski lik. Neodoljiva je kao čarobni kamen, jer pribavlja moć.Reče uvaženi Meša Selimović po kojem i nagradu „Cum Grano Salis“ dade tuzlanski gospodar života i smrti – Gradonačelnik Jasmin Imamović, piše BHAVANGARDA

Sve opisano u romanima Mešinim se poistovjećuje sa njim. Veliki Obračun pred lokalne izbore je krenuo u tuzlanskom SDP-u sa dvije suprotstavljene strane koje se sudaraju u mišljenju da je kandidatura Jasmina Imamovića za novi mandat Gradonačelnika pogubna za Grad ali i sami SDP u konačnici.

Jedan od glavnih ciljeva jeste podmlađivanje SDP-a ali i nova politika prema glasačima, prema javnosti uopšte u koju se ne uklapa več davno oharabljeni Jasmin Imamović. Nizali su se kandidati, mijenjala se mišljenja ali ni jedan mladi ni novi izbor za nasljednika nije odgovarao Jasminu Imamoviću.

Pokušavano je godinama da se nađe neki nasljednik koji bi mogao nastaviti raditi na istoj matrici ali sa novim elanom, idejama ali i novom strategijom, što zbilja, več duži period vidljivo nedostaje, istrošenom, dementnom i nadasve opijenom vlašću višedecenijskom-sadašnjem Gradonačelniku Tuzle.

Čak šta više, svako koji bi se i našao u kuolarima kao mogući izbor je brzo spakovan sa nekom aferom i veoma brzo ucijenjen.

Nasuprot njemu, najdominantnija figura opozicionog dijela gradskog ogranka SDP-a je njegov dojučerašnji prvi partijski saradnik a sada aktualni direktor JP Vodovod i kanalizacija, Aid Berbić. Njegov prvi pokušaj promjene stanja u stranci tj. novi kadrovski projekat bio je Vedran Lakić, do tada neafirmisani činovnik nepoznat široj javnosti ali njegov odani prijatelj, koji je ekspresno postavljen za jednog od pomoćnika Gradonaćelnika, sve dok nije prepoznata njegova prava misija i expresno smjenjen i bačen u stranu. Od tog trenutka kreće tihi Gradonačelnikov obračun sa jedinom figurom unutar gradskog odbora , spremnom na „fight“- Aidom Berbićem , sivom eminencijom Tuzlanskog SDP-a.

Slijedeći udar na Berbićeve kadrove, bio je Imamovićev „deal „sa uticajnim članom Gradskog vijeća Tuzle Mensurom Alićem da se kao nagradu za očuvanje stabilnosti pozicije u Vijeću, njegovom aktivnom vijećniku Nedžadu Malekiću dodijeli mjesto direktora JP Saobračaj i komunikacije, visiokokomercijalnog preduzeća koje je stvorio sam Berbić, a koje trenutno obnaša njegov kadar i odani školski drug Goran Jurak. Džaba argumenti da je to prava kasica-prasica SDP-a sa svakodnevnim prilivom neoporezovanog sitnog keša kao i svojevrstan azil za udomljavanje sopstvenih kadrova, njihove familije i prijatelja.

Nastavak sličnih kadrovskih igara se dešava i ovih dana kada je za direktora JP Centralnog grijanja Tuzla predložen Senad Arslanagić nekadašnji izvršni direktor Sarajevo Osiguranja, a do neki dan i predsjednik Nadzornog odbora ovog preduzeća zbog kojeg je izmjenjena sistematizacija, samo kako bi se preduhitrio Berbićev kandidat, te na mjesto direktora imenovao on, na izričitu naredbu Jasmina Imamovića.

Sve je trebalo proći u tišini daleko od očiju i ušiju javnosti ali zbog pomenutih nepravilnosti u Statutu firme koje su se kosile sa elementarnim ljudskim pravima sličnim sa prošlogodišnjom aferom oko izbora Gradskog pravobranioca, te mogućim reperkusijama na več ionako narušenu situaciju u Gradskom vijeću imamović je zatražio povlačenje.

Međutim, kako se približavaju lokalni Izbori, koji prirodno donose očekivanu međustranačku nervozu i javno prepucavanje , sve otvoreniji su obračuni i unutar tuzlanskog SDP-a tj između njegovih najdominantnijih „titana“ Imamovića i Berbića. Ovih dana, u dubini odaja Gradske uprave,tačnije u Službi za komunalne poslove, koja godišnje u ime grada legalno troši tridesetak miliona konvertibilnih odigrava se drama sa uposlenikom Gradske uprave, koji je u fazi idiličnih unutarpartijskih odnosa, na Berbićev prijedlog kao perspektivan partijski kadar imenovan za člana Gradske izborne komisije.

Opijen mladošću i novim elanom, a vjerovatno i svesrdnom podrškom svog mentora iz sjene, proteklih nekoliko mjeseci, ovaj mladi ambiciozni pravnik se stručno dokazivao,pozivajući se na važeće zakone i propise čime se nehotično zamjerio prvom čovjeku gradske Uprave. Odbijanjem njegovih indirektnih naloga i permanentnim pozivanjem na zakonitost vjerovatno nije shvatio suštinu razloga sopstvenog naglog uspjeha te „planiranu mu ulogu“ kao člana Izborne komisije u nastupajućim izborima. U njegovom urazumljivanju nisu pomogli ni razni okolokolni emisari pa čak i direktna ponuda samog Gradonačelnika za premještaj na bolje radno mjesto uz uslov bezpogovorne poslušnosti. Biti član Izborne komisije i pri tome ne shvatiti svoju konstruktivnu ulogu u istim, shvaća se kao ćin ravan izdaji i gore je nego biti nego član svih mrskih oponentnih partija. Obzirom da Imamovićeva velikodušna ponuda nije urodila plodom,po već poznatim udbaškim metodama su njegova pomoćnica za Finansije zajedno sa sivom eminencijom za pakovanje afera Medihom Nuhbegović, po naređenju svog Velikog Šefa, krenuli u njegovu diskreditaciju, a sve sa ciljem ucjenjivanja kako bi odstupio od svoje radne pozicije ali najbitnije pozicije člana CIK-a.

Zna Imamović da mahinacije koje pravi u CIK-u Tuzla neće naići na odobravanje pomenutog Razića, pa stoga promptno kreće njegovu stručnu i etičku kompromitaciju čiji je konačni cilj prikupljanje argumenata za njegovu iznenadnu smjenu. Pitanje je samo koliko će i dali će se sam Berbić uključiti u spašavanje svog vojnika Rajana, pogotovo kada se zna da je u ovu akciju kao pasivan svjedok uključen i dojućerašnji vjerni Berbićev drug, formalni predsjednik Gradskog odbora SDP-a Slađan Ilić.

Lista za odstrijel partijskih i prvosaradničkih kadrova još nije gotova. Za sada, kako čujemo iz bliskih ali vidno isprepadanih partijskih i Gradskih kuloara, broje se dani, sedmice, minute kada će na na red doći i biti uklonjen i sam Aid Berbić. Prema sada dostupnim podatcima i našim izvorima, to će se desit veoma brzo, pitanje je samo kako će se svi ponašat u toj situaciji.

Izbor: bhavangarda.com