Naslovnica Ljepota i zdravlje Kako se zaštititi ? Od virusa u RS-u umrlo desetak osoba,...

Kako se zaštititi ? Od virusa u RS-u umrlo desetak osoba, gripa uzima danak i u Federaciji

0

U Republici Srpskoj prijavljena su tri nova slučaja preminula od posljedica teške akutne respiratorne infekcije.

“Univerzitetski klinički centar Republike Srpske prijavio je da je jedan pacijent, srednje životne dobi, koji je bio pozitivan na virus gripa A(H1)pdm09, preminuo od posljedica teške akutne respiratorne infekcije. Bolnica „”Sveti apostol Luka” Doboj prijavila je da je preminuo pacijent srednje životne dobi, koji je takođe bio pozitivan na virus A(H1)pdm09. Bolnica Trebinje prijavila je da je pacijent srednje životne dobi preminuo od posljedica teške akutne respiratorne infekcije”, precizirali su u Institutu.

Da podsjetimo u RS do sada je od posljedica teške akutne respiratorne infekcije umrlo sedam ljudi, pišu Nezavisne

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH do jučer su prijavljene 34 osobe oboljele od sezonske gripe, od čega su 22 slučaja bila pozitivna na virus tipa A H3N2, a 12 na virus svinjske gripe (H1N1).

– Od 118 koji su bili na testiranju, 34 je bilo pozitivno na virus tipa A – kazali su nam iz Zavoda, dodajući da im do sada nije prijavljen nijedan smrtni slučaj.

U ZDK je gripa bila kobna kod trogodišnje djevojčice, koja je umrla prošle sedmice.

Dok u Federaciji BiH dominira podtip virusa H3N2, u Republici Srpskoj situacija je dosta kompliciranija. Tamo dominira podtip virusa svinjske gripe. Od njega su preminula dva pacijenta, dok kod trećeg smrtnog slučaja koji se veže uz gripu ovaj virus nije izoliran.

U RS je do 14. januara prijavljeno 59 oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije. Od testiranih pacijenata, sedam ih je bilo pozitivno na virus svinjske gripe – kažu iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Da gripa uzima danak, tvrde iz svih kantonalnih zavoda za javno zdravstvo u FBiH. U BPK Goražde povećan je broj oboljelih od gripe. No, podaci nisu potpuni, jer se svi oboljeli ne javljaju ljekaru.

Posjete su jučer obustavljene i u Kliničkom centru u Tuzli.

I u Velikoj Kladuši ima gripe, ali se ne može govoriti o epidemiji, tvrdi dr. Miodrag Knežević iz Doma zdravlja.

No, problem je s vakcinama, kojih, kao ni u većem dijelu Federacije BiH, više nema, jer je nabavljeno tek 320 doza.

Simptomi infekcije ovim virusom koji uzrokuje gripu slični su simptomima infekcije virusom prehlade, kao i “obične”, sezonske gripe. Simptomi su sljedeći: kašalj, začepljenost nosa, mučnina i povraćanje, dijareja, bolovi u mišićima, bolovi u leđima, bolno grlo, povišena temperatura, osjećaj iscrpljenosti i umora.

Dobra vijest u cijeloj priči jeste to što ona nije nužno pogubna za sve inficirane – što većina zaboravlja, te se nepotrebno diže panika. Naime, ovaj virus može biti rizičan za osobe koje imaju snižen imunološki sistem, historiju hroničnih bolesti kao što su dijabetes ili kardiovaskularne bolesti, jako malu djecu, starije osobe, te trudnice.

U slučaju infekcije virusom, liječenje se obavlja s dva antiviralna lijeka: to su oseltamivir (Tamiflu) ili zanamivir (Relenza). Važno je naglasiti da u ovim slučajevima antibiotici apsolutno ne pomažu, jer se radi o virusnoj, a ne bakterijskoj infekciji.

Evo kako se zaštititi:

Zdravstveni radnici ističu da je prevencija infekcije virusom tipa H1N1, baš kao što je slučaj i sa simptomima, jako slična prevenciji kada je u pitanju virus “obične”, sezonske gripe.

Ne dodirujte lice prljavim rukama

Ukoliko ste vani, te niste u mogućnosti oprati ruke, obratite pažnju na to da rukama ne dodirujete lice, posebno područje oko očiju, usta i nosa, jer se na taj način omogućava lakše prenošenje virusa direktno u respiratorni sistem.

Perite ruke temeljno

Ovo podrazumijeva redovno pranje ruku, pogotovo nakon boravka u prostorijama u kojima se nalazi više ljudi ili nakon vožnje javnim prijevozom. Svakako ne zaboravite i područje ispod noktiju, koje je idealno mjesto za rast i razvoj bakterija i virusa.

Sapun sadrži tenzide, elemente koji se nalaze u svim deterdžentima, a uništavaju tanke membrane od masnoće kojom su virusi zaštićeni, te su stoga najbolji i najpraktičniji način zaštite od infekcije.

Koristite sredstvo za dezinfekciju ruku

Niste u prilici da operete ruke? Nabavite dezinfekcijsko sredstvo koje sadrži alkohol. Ne samo što je ovo jako praktično rješenje, nego je i efikasno u borbi protiv širenja infekcije iz razloga što alkohol u dezinfekcijskom sredstvu uništava proteinsku strukturu virusa.

Pokrijte nos i usta

Prilikom kihanja ili kašljanja, čestice virusa mogu “letjeti” zrakom do udaljenosti od čak jednog metra. Iako se podrazumijeva i dio je općeg bontona, potrebno je ponoviti – ukoliko kišete ili kašljete, obavezno pokrijte usta ili nos maramicom, baš kao i u situaciji kada to u vašoj blizini radi potencijalno zaražena osoba.

izvor: Avaz / Nezavisne

 

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite komentar
Molimo unesite ime