Novi opasan virus prijeti planeti: Ima ga u izmetu pacova i mnogo je opasniji od korone

Naučnici su upozorili na virus “ćapare”, sličan eboli, koji se pojavio u Boliviji i koji se prenosi sa čovjeka na čoveka i ubija troje od pet zaraženih ljudi.

Virus ćapare se prvobitno pojavio 2004. godine u bolivijskoj provinciji po kojoj je dobio ime. Novo istraživanje je pokazalo kako se širio od nultog pacijenta i koliko je zapravo smrtonosan, prenosi “Klix“.

Nakon epidemije 2019. godine u Boliviji, naučnici su utvrdili da potiče iz drugačije porodice u odnosu na ebolu, da izaziva hemoragijsku groznicu koja može dovesti do zatajenja organa i krvarenja.

Trenutno nema tretmana protiv ćaparea osim intravenske hidratacije i dodatne njege. Virus uzrokuje groznicu, glavobolju, bolove u abdomenu, osip, krvarenje desni, a čovjek se zarazi kontaktom s urinom i izmetom pacova.

Nulti pacijent je bio 65-godišnji farmer koji je potom zarazio 25-godišnju doktoricu.

Noć prije nego što je preminuo, ona je uzela uzorak njegove pljuvačke. Razboljela se i umrla devet dana kasnije. 48-godišnji medicinar koji je pokušao da je reanimira se takođe zarazio, a simptomi su se javili 14 dana kasnije. Svi slučajevi zaraze su rezultat kontakta s tjelesnim izlučevinama zaražene osobe.

Nulti pacijent, doktorica i gastroenterolog su preminuli od virusa, dok su medicinar i još jedna zaražena osoba preživjeli.

Vrsta pacova koja prenosi ovaj virus živi u Boliviji i nekoliko okolnih zemalja.