OBILJEŽENA  GODIŠNJICA ČUVENE  107 GRADAČAČKE BRIGADE

Danas je na Centralnom spomen obilježju u Gradačcu počela svečana  manifestacija  u organizaciji Saveza boračkih organizacija a u povodu 09. juna , dana kada je prije 28 godina formirana čuvena 107 gradačačka brigade.

Manifestacija je započela prigodnim programom a prisutnima su se obratili: predsjednik Saveza boračkig organizacija Gradačca Munever Beširović,  ratni komandant 107 brigade Sadan Imamović  i  gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić.

Na tom času istorije, ponovo su evocirane uspomene na te dane formiranja brigade i na žestoke borbe i napade koji su se sručili na ovaj grad.  Iz tog herojskog otpora  izrasla je jedna od najstabilnijih brigada u našoj zemlji koja je, ne bez razloga, ponijela epitet Prve viteške motorizovane brigade.

Evocirane su takođe uspomene na hrabre heroje koji su za svoj grad i svoju domovinu položili ono najvrednije, svoje živote.

Poslije polaganja cvijeća na Centralnom spomen obilježju u gradskom parku, predstavnici gradske uprave, boračkih udruga, stranaka, saborci i građanstvo su cvijeće takođe položili i na Centralnom vojnom mezarju u Mahmut Mahali, na grobu prvog komandanta ove brigade Ivana Mijačevića i na Križu u Ledenicama.

I uvijek na ovaj dan, dan emocija  i prisjećanja na ona teška vremena , ponovo se da primijetiti da ovakvim manifestacijama prisustvuju mahom stariji , učesnici i sudionici ovih događanja, sa vrlo malo omladine.

Mišljenje je da bi baš na ovim časovima istorije koje drže živi svjedoci ovih događanja, mladi mogli mnogo da nauče, shvate i zapamte. Da sutra nastave ovu tradiciju obilježavanja značajnih datuma grada, da ih ne zaboravljaju i da ih prenose svojim mladima.  Jer narod koji nema svoju istoriju, nema ni budućnost.

Tekst: Suad Krajnović

Foto: Ammar Krajnović