Naslovnica Gastro Ovako se pravilno kuha turska kafa: Probajte na stari način – bolju...

Ovako se pravilno kuha turska kafa: Probajte na stari način – bolju nikad niste pili!

0

Ima nešto posebno u turskoj kafi! Danas kada se u kafićima nalazi sve rijeđe i uglavnom je pijemo kod kuće, da ne bi potpuno pala u zaborav, podsjećamo vas kako se pravilno kuha kraljica svih kafa!

Prvo i osnovno, za dobru tursku kafu potrebna je kvalitetna mješavina, i zato nemojte da štedite na njoj – pijete je iz zadovoljstva, a ne iz prijeke potrebe!

Drugo, malo ko zna da za tursku kafu na početku voda ne treba da proključa! U džezvi se voda zagrijava do tik pred vrenje, pa se sklanja sa ringle.

Dio vode odliva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu).

Promiješajte da nema grudvica, pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite sa vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite na vruću ringlu i ostavite da provri, piše “Stil“.

Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje!

Osnovne greške kod pripreme turske kafe:

  • previše miješanja ubija ukus;
  • ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava pjenu i mijenja ukus kafe;
  • miješanje nakon što je kafa prokuhana, provrela i sklonjena sa ringle takođe će izmijeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka;
  • ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, prije dodavanja i prokuhavanja kafe.

Probajte i sami ćete se uvjeriti koliko je ukus drugačiji – bolji!

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite komentar
Molimo unesite ime