SIPA u Banjoj Luci uhapsila sedam osoba osumnjičenih za zločine protiv čovječnosti

DOGAĐAJI IZ 1992.

Na području Banje Luke uhapšeno je sedam osoba osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti. Akciju su izveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni se terete za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa, u proljeće i ljeto 1992. godine.

Kako saznaje Klix.ba četiri osobe će biti predate u nadležnost Tužilaštva BiH, a tri su zbog zdravstvenog stanja i sumnje u Covid oboljenje otpuštene uz saglasnost tužitelja. Policajci nisu vršili pretrese.

“Sve aktivnosti su izvršene po naredbama Tužilaštva BiH. Osobe su uhapšene zbog sumnje za počinjenje krivičnog djela zločin protiv čovječnosti. Svi uhapšeni su sa područja Banje Luke“, potvrdio je za Klix.ba portparol SIPA-e Luka Miladinović.

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e, na području Banja Luke, locirali su, identificirali i uhapsili više osoba osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su, u svojstvu pripadnika policije i VRS, na području Donjeg Vakufa, u proljeće i ljeto 1992. godine, počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Oni se terete da su, sudjelovali u nezakonitom zatočenju oko 150 žrtava, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nečovječna postupanja, nanošenja tjelesnih i duševnih povreda, što je rezultiralo smrću više osoba, te trajnim i teškim tjelesnim i duševnim povredama kod većeg broja zarobljenih osoba.

Osumnjičeni će u zakonskom roku, uz poštivanje mjera sigurnosti zbog pandemije Covid 19, biti predati postupajućem tužitelju koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

(klix.ba)