Naslovnica Lokalne vijesti SVEČANA AKADEMIJA POVODOM STO GODINA POSTOJANJA NK ,,HAJDUK“ ORAŠJE

SVEČANA AKADEMIJA POVODOM STO GODINA POSTOJANJA NK ,,HAJDUK“ ORAŠJE

0

U petak je  u prepunoj Kino sali u Orašju svečanom akademijom obilježeno sto godina nogometa u Orašju kao i stota obljetnica kluba Hajduk.

Svoju knjigu o ovom izuzetnom jubileju je promovisao Iljo Dominković, sportski radnik, novinar, publicista i čovjek koji je obnašao najodgovornije funkcije kako u NS BiH, tako i sada kao predsjednik NS Županije Posavske. 

Ova knjiga je istorijske vrijednosti, ne samo za klub Hajduk i Orašje, nego i za kompletnu sportsku javnost u našoj zemlji. Na jedan maestralan način donio je autor sve ono što je obilježilo ovaj klub u stoljetnom postojanju, sa svim značajnim događajima i periodima kroz koje je prolazio ali i sa puno duše i ljubavi što se osjeća kroz cijelu knjigu. Sa koliko do sada nepoznatih detalja, sa koliko slika i potsjećanja na period od samih početaka kluba, pa do današnjih dana, mogao je da uradi samo autor ovakvog formata za istraživačko novinarstvo kao što je Iljo Dominković, koji je to već puno puta do sada potvrdio objavljujući mnoge knjige o nogometu. Pogotovo je milina bilo slušati autora i promotora knjige Prof. dr. sc.Munira Talovića koji su nadahnuto i ,,iz srca“ predstavili ovo djelo a posebnu veličinu i značaj djela su potvrdile autorove riječi da je materijal i djelo pripremao dugi niz godina jer je bilo vrlo teško doći do mnogih podataka od prije jednog stoljeća. Možda će dugotrajni aplauz posjetilaca ove promocije biti mala nagrada autoru da njegov trud nije bio uzaludan ali će se prava vrijednost knjige pokazati u narednim mjesecima i godinama jer ovo djelo i ovakva djela treba da zauzmu najznačajnija mjesta među istorijskim knjigama u našoj zemlji.  Inače kompletna svečana akademija je protekla tako, svečano i sa silnom ljubavi prisutnih prema svom klubu slavljeniku. Uručene su mnoge plakete i zahvalnice, čak su mnoge uručene posthumno, ma jednom riječju mislilo se na sve i bilo je divno večeras prisustvovati ovoj akademiji i ovoj predivnoj promociji jedne izuzetne knjige. Svečanost su uveličali i treneri Željezničara iz Sarajeva, predvođeni šefom struke Amarom Osimom, čija će ekipa sutra uveličati ovaj jubilej utakmicom protiv slavljenika, ekipe Hajduka.  Samo za kraj čestitke i slavljeniku na stoljeću uspješnog postojanja uz želju da još dugo bude ovako uspješan kolektiv.

Tekst Suad Krajnović

Foto Ammar Krajnović

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite komentar
Molimo unesite ime