Tuzlanska BARUTANA postaje zaštićeni spomenik , slijedi njena obnova

Skupština Tuzlanskog kantona će na svojoj sjednici 14 oktobra i zvanično proglasiti tuzlansku BARUTANU zaštićenim spomenikom.

Prošle godine je usvojen Nacrt zakona o kulturnoj baštini, da bi se nakon  svih pripremnih , stekli  i drugi uslovi da se  Barutana u Tuzli, , Djevojačka pećina u Kladnju i  Nekropola sa stećcima u Teočaku  proglase zaštićenim spomenicima .

Nekoliko godina traju Inicijative za obnovu  BARUTANE na šta su gradske vlasti  u Tuzli po pravilu ostajale nijeme.

Jednu od prvih inicijativa podnijeo je Mirza Tupajić, vijćenik u GV Tuzla , a potom i učenici Građevinske škole u Tuzli .

Kasnije, uz kooodinaciju sa udruženjem  ” Zmajevo srce ” i Omerom Isovićem, te vijećnikom Ajanovićem, ove aktivnosti su intenzivirane .

Dolaskom nove skupštinske većine, predsjednik Skupštine TK  Žarko Vujović  se također aktivno uključio u donošenje Zakona koji će tuzlansku Barutanu zaštititi te stvoriti uslove za njenu adaptaciju .

” Zavod za zaštitu i korištenje kultuno-historijskog  i prirodnog naslijeđa TK  ”  je također cijelo vrijeme  bio aktivan u svojim nastojanjima da se ova tri objekta od velike  vrijednosti i važnosti sačuvaju te da se uz pomoć Vlade TK  postepeno uđe i u njihovu obnovu . S toga je , pored inicijativa svakako najveća zasluga i na Zavodu  i njenom direktoru Kemalu Nurkiću ali i resornom ministarsvu na čelu sa ministrom Srđanom Mićanovićem .

Obezbijeđena su i sredstva da se u prvoj fazi urede pješačke staze, plato Vidikovca ( brdo iznad Barutane ) .

U narednoj fazi planiraće se i sredstva u budžetu TK za 2021 godinu kako bi Barutana vremenom dobila stari sjaj .

Tuzlanska BARUTANA smještena je na brdu Gradina u sklopu kompleksa Slana banja. Sagrađena je u 17 stoljeću a i danas je jedna od rijetkih građevina iz osmanskog perioda u našem gradu.

Barutanu sačinjavaju dva objekta opasana bedemom  koji su napravljeni od kamena .

“U planu imamo i mnoge aktivnosti koje će dovesti do velike promocije tog objekta, a među njima su predstave na otvorenom, zatim likovne kolonije, pjesničke večeri, manifestacije Dani srednjovjekovlja, ali i osnivanje streličarskog kluba koji bi imao i svoj poligon za vježbanje gađanja lukom i strijelom”, rekao je predsjednik Skupštine Udruženja Zmajevo srce Omer Isović.

Razvijenije zemlje svijeta perspektivu vide u kulturnom turizmu koji u Bosni i Hercegovini još uvijek nije zaživio u dovoljnoj mjeri, a uređenjem barutane i Tuzla mogla svrstati na mapu poželjnih destinacija za obilazak u ovom segmentu.

izvor : postar.ba