U jeku pandemije COVID-19 Vojska Srbije uvježbava gađanje iz zraka navođenim raketama

SARAJEVO, (Patria) – Posade helikoptera Mi-35 iz sastava 714. protivoklopne helikopterske eskadrile 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije izvele su u nedjelju na poligonu “Pasuljanske livade” gađanje po zemaljskim ciljevima protivoklopnim vođenim raketama i iz topa 23 milimetra.

“Svi procesi obuke odvijaju se u skladu sa našim mogućnostima i preporukama očuvanja zdravlja naših pripadnika, ali ne pravimo nikakve kompromise kada je u pitanju naša sprema i naša obuka”, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je prisustvovao gađanju. 
 
Kako je istakao, danas se vidjelo da je najsavremenija tehnika pilota operativna i sposobna.
 
“Svi pripadnici Vojske Srbije daju svoj maksimum i u stanju su da sačuvaju suverenitet naše zemlje. Svi naši borbeni sastavi i sva naša borbena tehnika je zadejstvovana i spremna da čuva našu zemlju”, poručio je ministar Vulin, saopćilo je Ministarstvo odbrane Srbije.
 
Prema riječima komandanta 714. protivoklopne helikopterske eskadrile potpukovnika Dobrosava Drndarevića danas su se posade Mi-35 obučavale za djejstva s vođenim raketama.

Dodaje se da je cilj provjera posada za realizaciju borbenih zadataka u svim uslovima i unapređenje obučenosti za široki spektar zadataka. Tokom obuke, po ciljevima na zemlji djejstvuje se nevođenim raketnim zrnima, raketama i topom 23 milimetra.

Je li vrijeme za ovakve vježbe dok se Srbija, regija i svijet bore protiv koronavirusa. Ili je možda predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pod borbom s “nevidljivim nerpijateljom” vidio nekog vidljivog prijatelja. 

Zašto Vojska Srbije provjerava borbenu gotovost u ovakvoj situaciji?